ASF a trimis la Ministerul Finanțelor propunerea de revenire a tarifelor RCA la nivelul din martie 2022. De când se vor aplica noile prețuri

ASF a trimis la Ministerul Finanțelor propunerea de revenire a tarifelor RCA la nivelul din martie 2022. De când se vor aplica noile prețuri
Publicat: 20/03/2023, 12:10
Actualizat: 20/03/2023, 16:28

Autoritatea de Supraveghere Financiară a finalizat proiectul prin care propune revenirea la prețurile polițelor obligatorii la valoarea de acum un an și l-a trimis la Ministerul Finanțelor Publice, care îl va înainta spre adoptare în Guvern. Decizia ASF a venit în contextul creșterii tarifelor de referință pentru polițele de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), dar mai ales după ce i-a retras autorizația de funcționare unei noi societăți de asigurare, Euroins, a patra în decurs de opt ani.

Proiectul elaborat de experții Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) în weekendul care a trecut propune măsuri pentru a-i ajuta pe consumatori, dar care să nu distorsioneze piața, așa cum a anunțat Gândul încă de sâmbătă. Acesta a fost trimis la Ministrul Finanțelor, iar de acolo va fi propus sub forma unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului sau a unei Hotărâri de Guvern și trimis pe masa Executivului.

Pe scurt, ASF a inclus în proiect, potrivit declarațiilor lui Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF:

  • tarifele de primă se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la dată de 1 martie 2022 și sunt valabile pentru o perioada de 6 luni de la dată intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern;
  • în situația în care tarifele practicate la data de 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la dată de 1 martie 2023, asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de prima dintre cele două;
  • tarifele de primă se aplică în cazul contractelor încheiate după data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern.

Câți români sunt afectați

Publicarea noilor tarifele de referință pentru polițele de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) – care au crescut chiar și cu 40% față de anul trecut, după falimentul răsunător al companiei City Insurance – a produs îngrijorare printre șoferi, însă ceea ce a crescut și mai mult temerile românilor cu privire la explozia tarifelor este ieșirea de pe piață a unui nou asigurător – al patrulea în opt ani, dar, mai relevant, liderul actual al segmentului RCA.

Peste 7 milioane de români aveau încheiate polițe RCA, la finalul anului trecut, conform celor mai recente date, preliminare, consultate de Gândul. Odată cu publicarea de către ASF a noilor tarife de referință – care au un caracter orientativ – șoferii au aflat că acestea au crescut cu ponderi cuprinse între 10 și chiar peste 40%, pe segmentul cel mai riscant.

Din total, peste 2,8 milioane de clienți au cumpărat polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) de la Euroins, liderul pieței pe acest segment, cu 39,5% din piață la data de 31 decembrie 2022, conform datelor preliminare consultate de Gândul. Luând în calcul cuantumul Primelor Brute Subscrise (PBS), Euroins este pe primul loc, cu aproape 2,6 miliarde de lei, respectiv 32,22% din totalul celor 7,94 miliarde de lei.

Decizia ASF

Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF, a confirmat, sâmbătă, pentru Gândul, că Autoritatea lucrează la un proiect menit să limiteze eventuale perturbări pe piață.

„Lucrăm la o propunere de revenire la prețurile practicate de companiile de asigurări cu un an în urmă, în martie 2022. Este o analiză făcută de Autoritate cu principalii asigurători din piață, pentru a găsi o soluție care să avantajeze consumatorii fără să aducă perturbări majore în piață. Asigurătorii vor oferi RCA la prețurile practicate cu un an în urmă”, a declarat oficialul ASF.

„În plus, Autoritatea de Supraveghere Financiară va anula taxa din contravaloarea polițelor RCA vândute, taxă pe care asigurătorii o achită către autoritate, lăsând astfel mai mult spațiu pentru a nu crește tarifele. Acest lucru va face ca asigurații, cumpărătorii de polițe RCA, să nu mai suporte costul inflației din ultimul an, de circa 16%”, a detaliat Daniel Apostol, pentru Gândul.

„Mai mult, prețurile practicate de companii la polițele RCA nu vor putea fi crescute peste valorile de acum un an, pentru o perioada determinată de timp care să permită reechilibrarea pieței”, a mai spus Daniel Apostol.

Potrivit oficialului, ASF va propune o perioadă de aplicare a acestei facilități de șase luni.

Conform informațiilor Gândul, proiectul era așteptat la Ministerul Finanțelor, unde în prima fază intră în procedura de avizare internă, înainte de a-l duce mai departe pe masa Guvernului pentru fi adoptat cât mai curând.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat, vineri, că ASF trebuie să propună soluții care să vină în ajutorul tuturor asiguraților pe segmentul RCA.

„ASF va trebui să propună o serie de soluții pentru toți asigurații din piața de RCA din România, soluții care pot cuprinde diverse căi de acțiune, pe de o parte pentru cei asigurați la compania care a fost sancționată de către Autoritate (…) deoarece este instituția care reglementează, monitorizează și gestionează această piață, iar în funcție de soluțiile propuse, pot să vă asigur că Guvernul va lua acele măsuri, cele mai bune măsuri, pentru că pot fi mai multe soluții cu care să vină, astfel încât românii să fie protejați”, a spus ministrul Finanțelor.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Misterul morții lui Prigoană. Ce spune administratorul pensiunii despre varianta că omul de afaceri ar...
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Presa occidentală susține că patru țări din Europa urmează să fie invadate de Rusia. Hari...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Scandal acasă la Silviu Prigoană, după anunţul morţii acestuia. Adriana Bahmuţeanu a chemat poliția pentru că nu...
Rusia interzice prin lege promovarea unui mod de viaţă „fără copii”
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela,...
Ultimele CLIPE din viața lui Prigoană. Mărturisirile ȘOCANTE ale martorilor din restaurantul unde și-a dat...
Cod galben de vreme severă în 14 judeţe. Zonele unde sunt așteptate ploi, lapoviţă şi...
"L-am blestemat!" Cine este Tina, tânăra care a sărbătorit moartea lui Prigoană
Ultimele două cuvinte ale lui Silviu Prigoană! Ce a spus afaceristul la restaurant, chiar înainte...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primește Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
🔧SECRETUL MECANICULUI🔧Pe ce parte montezi cele mai bune anvelope?
Prinţul moştenitor saudit susţine că Israelul comite „genocid” în Gaza
Au fost creați ROBOȚII care pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor
Se blochează telefoanele mobile. NU mai pot fi folosite. Sute de mii de utilizatori au...
Escrocherie cu Google Maps. Milioane de oameni în pericol. Ce este „sextortion”
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul...
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa...
Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca...
Maria Constantin, primele declarații după moartea lui Silviu Prigoană
BANCUL ZILEI. Polițistul: - Bulă, de ce alergi cu 80 km/h prin oraș?
Test de cultură generală. Ce a fost Marea Farsă Lunară?